Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви, че страната вече няма да тества антисателитни оръжия. Тя призова другите държави да поемат същия ангажимент и да утвърдят политиката като нова "норма за отговорно поведение в космоса".

Доскорошната практика на военните сили включваше изстрелване на ракети от земята с цел унищожаване на сателити в орбита. Армиите на САЩ, Русия и редица други държави имат подобни планове, но унищожаването на един сателит може да доведе до много проблеми, включително до разрушаването на други сателити и дори Международната космическа станция (МКС), твърдят специалисти.

Призивът на Харис идва пет месеца след като Русия тества антисателитна система през ноември.

Според The Verge, страната е изстреляла от земята една от своите ракети "Нудол", която е унищожила руския спътник "Космос-1408". Събитието е създало огромен облак от повече от 1500 фрагмента отломки, които могат да бъдат проследени, както и хиляди по-малки парчета, които не се виждат със сегашните технологии от Земята, но могат да навредят на други сателити или при изстрелването на космически кораби към Луната или Марс.

САЩ, НАТО и Европейският съюз осъдиха тестовете. Струва си да се отбележи, че досега нито една държава не е използвала противоспътниково оръжие, за да обезвреди космически обект на друга държава.