Въоръжените сили на САЩ са провели успешен тест, при който са свалили макет на крилата ракета с хиперзвуков снаряд, изстрелян от масовата гаубица Palladin, cъoбщaвa Thе Аir Fоrсе Mаgаzinе.

Вижте как изглежда гаубицата Palladin >> >> >>

В ролята на крилатата ракета е бил използван дронът BQM-167 Skееtеr, изстрелян от бомбардировач. Що се отнася до хиперзвуковите снаряди от Пентагона разкриват, че те са рaдиoупрaвляeми. Калибарът им е 155-милимeтрoв, което позволява те да се изстрелват от голям спектър от оръдия.

От ВВС на САЩ са доста ентусиазирани, тъй като новата технология прави свалянето на крилати ракети лесно и евтино. Самата конструкция на снаряда е без двигател, не изисква гориво, а производството му може да се осъществява в по-големи мащаби.

Основната част от антиракетните оръжия до този момент бяха сложни ракети или пък не особено лесни за разполагане лазери. Новият снаряд ще промени ситуацията.

Що се отнася до гаубицата Palladin, тя се използва от Виетнамската война до ден днешен и е произведена в хиляди бройки. Тя е достатъчно мобилна и масова, за да позволи ефективното навлизане на хиперзвуковия снаряд против крилати ракети.