Правителството на САЩ прокара ново, по-голямо финансиране на три технологични компании, които да помогнат на руснаците да заобиколят цензурата и да получат достъп до западните медии. Това съобщи Ройтерс (Reuters), като е позова на петима свои източници, запознати с въпроса.

Финансирането е насочено към три фирми, които изграждат виртуална частна мрежа (virtual private network - VPN) - nthLink, Psiphon и Lantern - като намерението е да подпомогнат бързия ръст на руските им потребители, според източниците.

VPN мрежите помагат на потребителите да скрият самоличността си и да променят онлайн местоположението си, често за заобикаляне на географските ограничения върху съдържанието или за избягване на правителствена цензурираща технология, отбелязва Ройтерс.

Агенцията разговаря с ръководители и на трите компании, подкрепяни от правителството, и с двама служители от финансирана от администрацията на САЩ организация с нестопанска цел, която им е предоставила финансиране - Фонда за отворени технологии (Open Technology Fund - OTF) - които казаха, че приложенията за борба с цензурата са отбелязали значителен растеж в Русия, откакто президентът Владимир Путин започна войната си в Украйна на 24 февруари.

Между 2015 г. и 2021 г. трите VPN мрежи са получили най-малко 4,8 милиона долара държавно финансиране. От февруари общото финансиране, отпуснато на компаниите, се е увеличило с почти 50 на сто, за да се справят те с нарастването на търсенето в Русия, са заявили източниците.

Финансирането преминава през Агенцията на САЩ за глобални медии (U.S. Agency for Global Media - USAGM) - федерална агенция, която наблюдава подкрепяните от правителството на САЩ радио- и телевизионни оператори, включително Voice of America и Radio Free Europe/Radio Liberty - както и през базирания във Вашингтон Фонд за отворени технологии, който се финансира изцяло от правителството на САЩ и се наблюдава от USAGM.

"Руското правителство се опитва да цензурира това, което техните граждани могат да видят и кажат онлайн, за да прикрие истината и да заглуши несъгласието", каза Лора Кънингам, президент на Фонда за отворени технологии, като така аргументира защо организацията е увеличила подкрепата си за трите VPN-а.

В изявление Кремъл отхвърли обвиненията за онлайн цензура: "Ние не цензурираме интернет. Русия регулира определени уеб ресурси, както много други страни по света."

Мартин Джу, директор в nthLink, каза, че потребителите на приложението му в Русия наскоро са се увеличили, след като то беше популяризирано от финансирани от правителството на САЩ новинарски уебсайтове като Voice of America: "Търсенето премина от 1000 за ден до 10 000 на следващия ден, 30 000 на по-следващия, до 50 000 и само напред."