Възможността да проучиш оръжието на противника предоставя важно предимство. Разпадането на Съветския съюз и оставянето на голямо количество модерно въоръжение в страни като Украйна, предоставя голяма възможност за военните на САЩ. Знаем, че щатската армия е изучавала изтребителят Су-27 и ПВО системата С-300 благодарение на Киев. Нова информация разкрива, че САЩ тества възможностите на украинския танк Т-84  в пустинята на Аризона, съобщава National Interest.

Вижте как изглежда Т-84 >> >> >>

Бронираната машина е модернизирана версия на Т-80, която има реактивна броня "Дуплет" и система за активна защита - Заслон. Украинският танк има и по-мощен двигател.

САЩ се интересуват от възможностите на Т-84, поради причината, че Русия започна да експлоатира модернизирани версии на Т-80, които са със сходни характеристики до Т-84.

През 2019 година на учения в Южна Корея танкове Т-80У действаха съвместно с американските М1А2. В мрежата се появиха снимки и видеоматериали, запечатали бойните машини една до друга.

Украинският танк тежи 51 тона, докато съветската немодернизирана версия на Т-80 е 46 тона.

Основното оръжие е 125мм гладкоцевно оръдие с боекомплект от 40 снаряда. Зареждането е автоматично, а екипажът се състои от 3-ма души. За задвижването отговаря 6-цилиндров дизелов двигател с 1200 к.с., а максималната скорост е 70 км/ч.

Украйна успя да експортира Т-84 под името Оплот-М в Тайланд. Според експертите танкът е доста добър, но осъществяването на по-големи военни поръчки е спънато от липсата на финанси за реклама и по-ниските и бавни нива на производство.

Опита, който ще добият американските военни от Т-84 е ценен, защото бронята на машината доста прилича на тази на Т-90 - най-модерният широко използван и продаван руски танк.