Компанията Raytheon и правителствената агенция за напреднали разработки към Пентагона DARPA завършиха дизайна на хиперзвуковата оръжейна програма Tactical Boost Glide.

Хиперзвуковите превозни средства работят с екстремни скорости и голяма височина. Глайдерът, създаден от Raytheon и DARPA, ще може да маневрира при скорости от над 5 пъти тази на звука. По този начин САЩ ще могат да нанасят много по-бързи и непредвидими удари. За ускорението на глайдера, в който е поместена бойната глава, се ползва ракета.

"Ние разбираме спешността и необходимостта от това да работим бързо, за да предоставим тази напреднала технология на военните на нашата страна. Целта е да Америка да изпревари възникващите заплахи", заявява д-р Томас Бъсинг, вицепрезидент на поделението за ракетни системи към Raytheon.

Русия обаче има няколко типа хиперзвукови бойни системи, които са постъпили на въоръжение. Китай също изпреварва САЩ в тези технологии.

По-рано тази година Raytheon получи грант в размер на 63 милиона долара от DARPA за по-нататъшно разработване на програмата Tactical Boost Glide. Очаква се в първите години на идното десетилетие Америка също да има функционираща гама от хиперзвукови оръжия.