Съединените щати санкционираха израелската компания, производител на шпионския софтуер "Пегас". "НСО Груп" е поставена в черния списък на компании, за които се въвеждат ограничения.

През юли твърдения за шпиониране на мобилните телефони на известни хора с помощта на "Пегас" предизвикаха международен скандал. Международен консорциум от журналисти изнесе данни за 50 000 номера, за които се посочва, че са селектирани от клиенти на NSO като потенциални мишени.

Компанията отрече обвиненията и заяви, че софтуерът е създаден за следене на терористи и престъпници и се продава само на държавни структури.

Смартфоните, заразени с "Пегас", по същество се превръщат в джобни шпионски устройства, които позволяват на потребителя да чете съобщенията на мишената, да разглежда снимките ѝ, да проследява местоположението ѝ и дори да включва камерата ѝ, без тя да знае.

"Тези инструменти също така позволяват на чуждестранни правителства да извършват транснационални репресии, което е практика на авторитарни правителства, насочени към дисиденти, журналисти и активисти извън техните суверенни граници, за да заглушат инакомислието", се казва в изявление на Министерството на търговията на САЩ.

Вашингтон се насочи и към израелската компания Candiru, базираната в Сингапур Computer Security Initiative Consultancy PTE (COSEINC) и руската фирма Positive Technologies.

Включването на компаниите в така наречения "черен списък" означава, че износът за тях от американски организации е ограничен. Например, сега за американските изследователи е много по-трудно да им продават информация или технологии.

"Днешното действие е част от усилията на администрацията на Байдън-Харис да постави правата на човека в центъра на външната политика на САЩ, включително като работи за спиране на разпространението на цифрови инструменти, използвани за репресии", се казва още в изявлението на Министерството на търговията на САЩ.

След скандала с израелския шпионски софтуер експерти на ООН призоваха за международен мораториум върху продажбата на технологии за наблюдение, докато не бъдат въведени правила за защита на човешките права.