Разработчиците на проекта Vineyard Wind 1 - първия комерсиален офшорен комплекс за вятърна енергия в САЩ - обявиха, че ще използват най-голямата и най-мощна вятърна турбина в света. Това е Haliade-X на GE, предава technews.bg.

GE Haliade-X е истински гигант сред всички аналози на вятърни турбини. Размерите му са наистина впечатляващи. Височината на турбината достига 260 метра, а дължината на всяка перка е 107 метра.

Vineyard Wind 1 е 800 MW проект за възобновяема енергия. По време на изграждането на комплекса ще бъдат инсталирани няколко турбини GE Haliade-X край бреговете на Масачузетс. Офшорната (крайбрежна) станция ще захранва около 400 000 домове в региона Нова Англия.

Всяка турбина GE Haliade-X е самостоятелен генератор от 12 MW, способен да достави 67 GWh годишно при идеални условия. Размерът на инсталациите им помага да улавят 45% повече енергия от която и да е друга алтернатива на пазара.

Тези турбини също така са по-ефективни при по-ниска скорост на вятъра. Освен това използването на по-малко на брой големи турбини значително намалява разходите за монтаж.

Vineyard Wind 1 може да е най-големият офшорен вятърен комплекс в Америка, но неговият капацитет от 800 MW е далеч зад най-голямата вятърна офшорна ферма в света - Dogger Bank във Великобритания с 3,6 GW.

Ако говорим за най-голямата вятърна електроцентрала на сушата, то това е китайският проект Gansu, чиято планирана мощност е около 20 GW, когато бъдат инсталирани всички турбини.