Сателитни изображения показват признаци на повишена активност на авио база в близост до китайския ядрен полигон Лоп Нор. Това става ден преди публичното обявяване на страната за изстрелването на космически самолет за многократна употреба в орбита, пише WarZone.

Отдалеченото местоположение на базата в пустинята, триъгълната форма на пистата, близостта до ядрен полигон и високото ниво на секретност около нея, накараха военните анализатори да нарекат обекта "Китайската Зона 51".

Вижте снимки от "китайската Зона 51" >> >> >>

Смята се, че обекта е свързан с разработката на космическия самолет на Пекин, като през 2020 г. той осъществи първото си кацане именно там. Междувременно базата е разширена значително.

Космическият самолет за многократна употреба на Китай е изстрелян в нощта на 4 срещу 5 август 2022 г. чрез ракета Long March 2F.

На 3 август сателити забелязват, че "Китайската Зона 51" е необичайно активна. Много е вероятно на тази дата космическият самолет да е бил транспортиран от секретния обект до ракетната площадка.

Към този момент се знае изключително малко за китайският космически самолет. Дори името на проекта е секретно, но той много прилича на американския космически дрон X-37B.

САЩ разполага с 2 бройки от Х-37В, които се тестват активно от 2017 година насам.

Апаратът е дело на Boeing и има дължина от 8,8 метра, размах на крилата 4,5 метра, височина 2,9 метра и тегло от 5 тона.

Вижте как изглежда американският космически самолет Х-37В >> >> >>

Според някои теории, чрез Boeing X-37B могат да бъдат тествани технологии, които да позволят създаването на орбитален космически бомбардировач, който може да остане в орбита около Земята с години и да извършва мигновени нападения над цели по цялата планета.

Космическите самолети могат да се използват за подслушване и хакване на сателитни комуникации или за "офанзивни действия в космоса".

За разлика от обикновените сателити те са маневрени и могат да променят орбитата си. Така те могат да достигат до вражески сателити, които да шпионират или да унищожават. Освен това космическите самолети служат за тестова площадка на нови технологии.