САЩ, Русия и Китай строят съоръжения и прокопават нови тунели в своите ядрени бази. Това показват сателитни изображения, получени в CNN. Повишената активност се наблюдава от няколко години.

Разширенията на бившите ядрени площадки, предполагат подготовка за ядрени тестове и са доказателство за разработката на нови оръжия.

Китай строи ядрени бункери, силози и тунели в далечния западен регион Синцзян, Русия - в архипелага Нова Земя в Северния ледовит океан, а САЩ - в пустинята Невада.

Сателитните изображения от последните три години показват нови тунели под планини, нови пътища и складови съоръжения, както и увеличен трафик на превозни средства, влизащи и излизащи от обектите, каза Джефри Луис, професор в Центъра за изследвания на неразпространението на Джеймс Мартин в Института за международни изследвания Мидълбъри.

"Наистина има много намеци, които предполагат, че Русия, Китай и Съединените щати може да възобновят ядрените опити", каза той. Нито една от трите страни не е провеждала подземни ядрени опити, след забраната им през 1996 г.

Китай и САЩ са подписали договора, но не са го ратифицирали. Москва е ратифицирала договора, но руският президент Владимир Путин каза през февруари, че ще нареди тест, ако САЩ направят това първи.

Пенсионираният полковник от военновъздушните сили на САЩ Седрик Лейтън, бивш анализатор на разузнаването, е прегледал изображенията на ядрените обекти на трите сили и е стигнал до подобно заключение.

"Много ясно е, че и трите страни, Русия, Китай и Съединените щати са инвестирали много време, усилия и пари не само в модернизирането на своите ядрени арсенали, но и в подготовката на видовете дейности, които ще бъдат необходими извършването на тест", той каза.

Разширенията показват нова надпревара в модернизацията на ядрените съоръжение на трите страни.

Миналия месец генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи нов призив към ключови страни да ратифицират международния договор, който забранява експериментите както за мирни, така и за военни цели.

Русия, Китай и САЩ обаче са в процес на модернизация на ядрените си арсенали. Това включва създаването на нови бойни глави, разработката на подобрени ядрени оръжия и направата на нови ракети и други средства за доставяне.

Вашингтон и Пекин разработват и нов стелт бомбардировач, като американската страна е пред завършване на проекта. Двете държави строят и нови подводници с балистични ракети.

Русия експериментира с нови наземно базирани ракети и подводни дронове, а Китай разширява значително своите подземни силози. Твърди се, че азиатската страна прокопава и мрежа от тунели, в които крие междуконтинентални балистични ракети.

"Тази година сме изправени пред тревожно нарастване на глобалното недоверие и разделение", каза Гутериш. "Във време, в което близо 13 000 ядрени оръжия са натрупани по целия свят - и страните работят за подобряване на тяхната точност, обхват и разрушителна сила - това е рецепта за унищожение."

Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени, се съгласи, че съществува реална опасност от ескалация на тестове, ако една от големите сили го направи.

В скорошен годишник за световните ядрени сили, публикуван от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) през юни, анализаторите заключиха, че всички световни ядрени сили - включително Обединеното кралство, Франция, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел - "модернизират своите ядрени арсенали".

В миналото Китай не монтираше ядрени глави на свои ракети, поддържайки ядрените си сили в състояние на "ниска готовност". Но неправителствената организация Асоциация за контрол на въоръженията (ACA) каза, че тази година Пекин поддържа ракетни батальони в повишена готовност, променяйки политиката си.

Кристенсен заяви пред CNN, че и трите големи сили да са провели "подкритични тестове". Въпреки това "пълномащабен ядрен тест е малко вероятен".

Без истински тест е по-трудно, макар и не невъзможно, за държавите да разработят, докажат и внедрят нови проекти на бойни глави. Именно затова се използват суперкомпютри, които тестват различни модели.

САЩ и Русия са провели почти хиляда теста и имат голямо количество информация. За Китай е по-трудно, защото страната има записани едва 40 ядрени опита, като мнозинството от тях са преди края на 80-те.

Стремежът САЩ, Русия и Китай да бъдат първите, които ще разработят "екзотични" оръжия на бъдещето, също насажда необходимост от ядрени опити на тези възможни системи.

Експертите проследяват и желанието на големите сили да подобрят способностите на своя "тактически" ядрен арсенал, с който могат да извършват удари не срещу градове, а на бойното поле.

"Такива оръжия е малко вероятно да бъдат налични без тестване", се казва в доклада на изследователите Майкъл Франкел, Джеймс Скурас и Джордж Улрих от лабораторията по приложна физика на Джон Хопкинс в Балтимор.