Във време на ожесточен военен конфликт ивицата Газа и селищата в Израел не могат да се видят добре на Google Maps - сателитните изображения са размазани и неясни. Ситуацията бе забелязана от изследователи, използващи публично достъпна информация с отворен код, в това число и картографски данни, за локализиране на атаките и документиране на разрушенията, предава technews.bg.

Всъщност голямата част от Израел и палестинските територии се появяват в Google Earth като сателитни изображения с ултра-ниска разделителна способност. Едва могат да се различат сградите и улиците - те изглеждат като петна.

Сателитните изображения са жизненоважен елемент за документирането и отразяването на конфликти като този в Газа, но има и опасения, че наличието на подробни изображения може да застраши сигурността.

В тази най-нова конфронтация в Близкия изток разследващите се стремят да потвърдят местоположението на ракетния огън и целевите сгради в Газа и Израел, като използват сателитни снимки. "Фактът, че не получаваме сателитни изображения с висока разделителна способност от Израел и палестински територии, ни връща назад", казва пред BBC изследовател на име Самир.

Google, от своя страна, заяви, че целта ѝ е "да поддържа редовно обновявани [кадри на] гъсто населените места" по света, но не такъв е случаят с Газа.

Доскоро правителството на САЩ ограничаваше качеството на сателитните изображения, които американските компании имаха право да предоставят на търговска основа. Това ставаше въз основа на "поправката от Кил-Бингаман" (KBA), въведена през 1997 г., за да се отговори на израелските проблеми със сигурността.

KBA ограничава качеството на изображенията, така че всички дребни обекти са неразпознаваеми. Въпреки че решението се отнася само за Израел, то беше приложено и спрямо изображенията на палестинските територии.

Докато местата на "специални" обекти обичайно биват показвани размазани - например териториите на военни бази, KBA е единственият случай подобен подход да бъде приложени спрямо толкова широка зона.

През юли 2020 г. KBA отпадна и сега правителството на САЩ позволява на американските компании да предоставят много по-висококачествени изображения на региона.

Данни от местните доставчици на сателитни изображения като Maxar Planet Labs показват, че реално има висококачествени актуални снимки на района. Те са толкова детайлни, че се разпознава всичко с "разделителна способност" до 50 сантиметра.

Тогава защо Газа все още е размазана? В лаконичен коментар Google твърди, че нейните изображения идват от редица доставчици и че компанията обмисля "възможностите да опреснява [своите] сателитни изображения, когато изображенията с по-висока разделителна способност станат достъпни". Все пак компанията понастоящем "не планира да [ги] споделя".