Всяка година се правят милиони колоноскопии за възможно най-ранно откриване на рак.

Рутинният характер на тези процедури и постоянната необходимост от извършването им са накарали изследователи от Университета на Колорадо, САЩ, да разработят роботизирано устройство, наподобяващо танк, което да преминава през дебелото черво и евентуално по-голямата част от стомашно-чревния тракт, да предоставя изображения и дори да прави биопсия, съобщава сайтът Медгаджет.

Известно е, че съществуват електронни хапчета, които могат да правят снимки на червата, докато пътуват от единия край на храносмилателната система до другия. Те обаче често са доста ограничени устройства и не могат да спират по пътя си, за да разгледат подозрителна лезия, не могат да се местят, за да променят гледната си точка или да направят биопсия.

Новото устройство, наречено Endoculus, разчита на гъсенични вериги, подобно на танк, за да се придвижва през хлъзгавия и неравен "терен" на дебелото черво. За раздуването му се използва въздушна помпа, а за почистване на мястото - водна. Поставените отпред LED светлини осветяват чревния интериор. Също отпред е разположен специален форцепс за биопсия, който позволява на миниатюрния робот да взема проби от полипи.

Устройството е с компактни размери - широчината му е 3 сантиметра, височината - 2,3 сантиметра, а дължината - 6 сантиметра. Изследователите смятат, че е възможно размерите му да бъдат намалени още. Придвижването на роботизирания "танк" за колоноскопия на този етап се извършва с помощта на контролер, но чрез добавянето на техники за компютърно зрение в бъдеще може да му се осигури автономност.