Северна Корея публикува видео на старта на най-мощната си междуконтинентална балистична ракета. Тя може да достигне територията на САЩ и да порази американската столица Вашингтон.

Севернокорейската информационна агенция съобщи, че ракетата Hwasong-15 е била изстреляна "изненадващо" след писмена заповед на лидера Ким Чен Ун. Тя е достигнала 5768 километра надморска височина и е поразила цел в Тихия океан на 989 километра от стартовата площадка. По този начин ракетата доказва възможността си да удари територията на САЩ.

Това е втората ракета, която има обсег до Северна Америка. През 2022 година Пхенян проведе първите изстрелвания на Hwasong-17, която е с малко по-голям обсег.

Hwasong-17 има 2 ракетни двигателя с общо 4 изходни камери. Hwasong-15 е с един двигател с 2 изходни камери.

Според специалиста по ракетите Норберт Брюге, Hwasong-17 и Hwasong-15 са снабдени с двигател, клонинг на съветския РД-250. Той захранва най-способната съветска ракета - "Сатана".

Според Брюге Hwasong-15 може да носи една или няколко бойни глави с максимално тегло до 1000 килограма. Обсегът й е около 13 000 км. Това поставя Ню Йорк, Вашингтон и дори Маями в обсега на ракетата.