Ръководителят на американската космическа агенция НАСА Бил Нелсън омаловажи неотдавнашните коментари, направени от шефа на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който каза, че САЩ ще трябва да летят с метли до космоса, след като Русия заяви, че ще спре да доставя ракетни двигатели на американските компании, предаде Асошиейтед прес.

"Това просто е Дмитрий Рогозин. Перчи се от време на време. Но в крайна сметка работи с нас", каза Нелсън в интервю за АП. "Другите хора, които работят в руската гражданска космическа програма, са професионалисти. Те нe са се разколебали по отношение на нас, американските астронавти и американския център за управление на полетите", заяви той.

Нелсън направи изявлението часове преди трима руски космонавти да излетят от космодрума "Байконур" в Казахстан към Международната космическа станция - първото изстрелване на екипаж, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари. Войната доведе до отмяна на изстрелването на космически апарати и разваляне на договори.

"Въпреки всичко това, горе в космоса можем да имаме сътрудничество с нашите руски приятели, нашите колеги. Професионалните отношения между астронавтите и космонавтите не са се разколебали", каза Нелсън.