Общинското правителство на китайския град Шенжен обяви, че разгръщането на 5G в града е напълно завършено. Това прави Шенжен (известен още като Шънджън) първият град в Китай, който има пълноценна 5G мрежа, предава technews.bg.

Сега градът, възприеман като технологичен център в южната китайска провинция Гуангдонг, разполага с 46 480 базови станции за пето поколение комуникации, обяви кметът Чен Ругуй по време на скорошно събитие на индустрията.

Шенжен беше един от първите пилотни градове за изграждане на 5G мрежата в Китай. Градът с повече от 12,5 милиона жители е дом на телекомуникационния гигант Huawei Technologies и други китайски технологични компании, включително ZTE и Tencent Holdings.

Джиа Ксингдонг, директор на общинското бюро за индустрия и информационни технологии в Шенжен, заяви, че сега градът ще насърчава развитието на 5G индустриите, като ще изгради цялостна 5G екосистема от приложения.

По-рано Шанхай заяви ангажимента си да инвестира 10 милиарда юана в изграждането на 5G мрежа през тази година. 30 000 външни 5G базови станции и 50 000 вътрешни малки станции ще бъдат построени до края на 2020 г.

Общият брой на 5G базовите станции в Китай достигна 410 000 в края на юни, показват данните на местното икономическо министерство. Очаква се китайските мобилни оператори да разположат над 600 хиляди 5G базови станции до края на годината, обхващайки градовете на ниво префектура в страната.

Доставките на 5G телефони са достигнали 86,23 милиона бройки в Китай към края на юни, пак според икономическото министерство.