Китайската 5G мрежа в Шенжен вече има над 46 000 базови станции. За сравнение, в цяла Германия те са 850, по данни на Business Daily. С други думи, Шенжен е 50 пъти по-напред от Германия по брой 5G базови станции. В момента Китай изпреварва не само Германия, но и цяла Европа, предава technews.bg.

Германските мрежови оператори Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica казват, че технните 5G мрежи вече обслужват милиони потребители. Проблемът е, че мрежите ими не разчитат на усъвършенствана 5G мобилна свързаност, отбелязва My Drives. Вместо това те използват евтини софтуерни актуализации, за да направят съществуващата си 4G мрежа да изглежда като 5G.

Тоест, германските оператори не използват самостоятелна 5G мрежа, която всъщност е "истинската 5G". В резултат на това клиентите виждат логото 5G на своите смартфони, но действителната скорост на интернет остава практически непроменена.

В момента Шенжен има най-високата плътност на 5G базови станции в света. Това е и първият град с пълно покритие на независими 5G мрежи.

Към края на миналата година в Китай бяха инсталирани 718 000 базови 5G станции, което представлява 70% от общия им брой в световен мащаб. Тази година се очаква броят на 5G базовите станции в страната да надвиши 1 милион.