Турция трябва да стане един от първите чуждестранни партньори на Русия, който да получи главната разработка на руските оръжейници - системите за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 "Триумф".

Анкара купи от Русия две батареи от комплексите, които следва да пристигнат през април-май 2020 година. Сумата по договора, подписан през 2018 г. от президентите на двете страни, е около $2,5 млрд. за двете батареи от най-съвършения комплекс за ПВО в света.

Вижте как изглежда системата за противовъздушна отбрана С-400 >> >> >>

Дали Анкара ще получи комплексите С-400 или не след обострянето на отношенията, зависи от резултатите от преговорите относно Сирия между президентите на Русия и Турция през март 2020 година, предава Russia Beyond.

В състава на всяка батарея влизат по четири пускови установки с по четири ракети за всяка. Така общо в една батарея има 16 противоракети, способни да свалят изтребители от пето поколение и крилати ракети на дистанция от 200 км.

И това без оглед на резервния боекомплект, който също влиза в сумата по договора и ще се намира на бойното поле. Освен това в договора влизат няколко транспортно-зареждащи машини, радиолокационни станции, команден пункт и редица поддържащи машини.

Паралелно с това турските зенитчици, на които им предстои да работят с комплексите, ще преминават обучение в Русия.

Ще може ли Турция в случай на конфликт да сваля руски самолети чрез С-400?

Експертите се разминават в мненията си по този въпрос.

Главният редактор на списание "Арсенал Отечества" Виктор Мураховски смята, че "хипотетично такава възможност има, тъй като по договор Русия предава на Турция не само ракетните установки, но и част от технологиите на С-400".

Но според военния анализатор на ТАСС Виктор Литовкин такова развитие на събитията е изключено.

"Не предаваме на трети страни кодовете за достъп до електрониката на най-високоточното си оръжие. "Пренастройката на мозъка" на всяка система за противовъздушна отбрана в света се провежда в завода-производител. Ако бяхме открили пълен производствен цикъл на територията на Турция, такава ситуация би била възможна. Но по договора между Москва и Анкара техническото обслужване на С-400 ще се провежда в заводите на "Алмаз-Антей" в Русия", заяви експертът.

Той поясни, че става дума за системите за определяне на въздушните цели. Така наречената "система свой-чужд".

"Това не е първият случай, когато Русия доставя в страни от НАТО високоточно оръжие, което в хипотетичен конфликт може да бъде използвано против нас самите. Аналогични въпроси изплуваха и през 1996 г., когато Москва продаде на Гърция комплекси С-300 - системите за ПВО от минало поколение, които ефективно сваляха във въздуха всички изтребители и бомбардировачи от своето време", добави военният анализатор.

Затова, според него, комплексите С-400 в Анкара няма да видят във въздуха разлика между руските и турските самолети, освен ако турските хакери не намерят начин да пробият руските системи и ръчно да пренастроят системата за определяне "свой-чужд" на комплексите за ПВО С-400.