Космически агенции и дори частни компании вече подготвят експедиции до Марс, които ще отнемат няколко години. Един от проблемите, с които се сблъскват учените, е, че астронавтите не могат да се възстановят, ако получат изгаряне или костна фрактура, предава technews.bg.

Изследователи от Университетската болница на Дрезденския технически университет създадоха първите био-принтирани кожа и кости за използване в космоса. Това е изключително важна разработка, защото човешките кости и тъкани бавно се възстановят извън Земята.

Да предположим, че астронавтът получи изгаряне. По-лесно ще бъде новата кожа да се "отпечата", вместо да се прехвърля от друго място на тялото и така да причини вторично увреждане, казва Томазо Гидини, шеф на отдела за Марс в Европейската космическа агенция (ESA), цитиран от Engadget.

За да създадат изкуствената кожа, учените използват 3D печат: сгъстяват човешка кръвна плазма, която се използва за биопресоване на клетките на кожата, с растителен материал. Подобен подход е работещ в условията на променена гравитация.

За изготвяне на кости се добавя костен цимент с калциев фосфат към отпечатани човешки стволови клетки. Калциевият фосфат действа като материал, който поддържа структурата и се абсорбира от тялото, когато костта расте.

Сега учените се опитват да разберат какво точно оборудване ще бъде необходимо за "производството" на кожа и кости при изпращане на хората на Марс.