"Грипен Е" не може да се похвали с максимален боен товар, ниска видимост или голям обсег. Но този изтребител има изключителна особеност, която го прави кошмар за руските самолети", отбелязва Business Insider

Командващият Военновъздушните сили (ВВС) на Швеция Матс Хелгсон заяви, че изтребителят Saab Gripen E е способен да победи руските самолети от серия Су във въздушен бой, предават РИА Новости и Агенция "Фокус".

Както пише Business Insider, изтребителите "Сухой" са получили легендарен статут заради своята маневреност и способност да бият американските самолети във въздуха за сметка на "опасни и агресивни каскади". В отговор американските ВВС разчитат на скъпата технология "Стелт". Конструкторите на Gripen, от друга страна, не се опитват да намалят видимостта на изтребителя, а да модернизират бордовите системи за радиоелектронна борба (РЕБ).

"Грипен не може да се похвали с максимален боен товар, ниска видимост или голям обсег. Но този изтребител има изключителна особеност, която го прави кошмар за руските самолети", отбелязва Business Insider.

По думите на експерта от британския Обединен кралски институт за военни изследвания Джъстин Бронк, изтребителите Gripen превъзхождат повечето аналози в ефективността на средствата за РЕБ и заглушаването на радарите на противника.

"Когато на пилотите на Gripen им писна да бъдат посмешище за немските "Тайфуни", те получиха възможността да проверят своите системи за РЕБ в бойни условия. Тогава за немците настъпиха трудни времена Един от шведските изтребители даже успя незабелязано да се появи край лявото крило на "Тайфуна" благодарение на способността си да заглушава радиосигналите", цитира думите на аналитика изданието.

 

Най-новата разработка на ОКБ "Сухой" е многоцелеви изтребител от пето поколение Су-57, предназначен за унищожаване на всички видове въздушни, наземни и надводни цели, използващи системи за Противовъздушна отбрана (ПВО). Комбинацията между високата маневреност и възможността за изпълняване на свръхзвуков полет, както и съвременното бордово оборудване и ниската видимост му осигуряват превъзходство над конкурентите. Руските Военнокосмически сили ще получат първата серийна партида Су-57 през 2019 година.