Lockheed Martin F-35A Lightning II спечели конкурса за нов боен самолет на швейцарските ВВС. Изтребителят от пето поколение победи конкурентите си - Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon.

Вижте как изглеждат самолетите от конкурса >> >> >>

Федералният съвет на Швейцария обяви, че планира да препоръча на парламента на страната да набави 36 бройки от стелт самолета F-35A като част от програмата Air2030.

Пакетът включва и пет системи за противовъздушна отбрана Patriot от Raytheon, които ще осигурят на алпийската държава нова способност за наземна противовъздушна отбрана на далечни разстояния. Patriot беше избран в полза на съперника SAMP/T, предлаган от френския Eurosam.

Към този момент ВВС на Швейцария е съставен от 25 броя F/A-18C/D Hornets и 29 бройки от остарелия F-5 Tiger II.

Стелт самолетът F-35A се е представил най-добре сред кандидатите по време на проучването, предприето от страната. Любопитно, но офертата на САЩ за покупка на F-35A и Patriot е била и по-евтина от тази на европейските страни.

Покупката на 36 броя F-35A ще струва на бюджета на Берн 5.48  милиарда долара. За сравнение България закупи 8 броя от най-новата версия на F-16 (Block 70) на цена от малко над 1 милиард долара. Една от причините за по-високата цена е, че страната ни никога не е имала американски самолети. За сравнение Швейцаия се оборудва с американски самолети още от края на 40-те години на миналия век.