Аварийната сигнализация се включи на Международната космическа станция (МКС), но опасност за екипажа няма, съобщи ТАСС, позовавайки се на Роскосмос.

"Включи се аварийната сигнализация, екипажът анализира ситуацията и предприе необходимите мерки. Обстановката на МКС сега е нормална, никаква заплаха за безопасността на станцията и екипажа няма", заявиха от Роскосмос, без да уточняват причината за аварийния сигнал.

Уточнява се, че алармата е сработила в американския сегмент на МКС, като причината е била повишаване на нивото на кислорода в руския модул "Звезда".

Вижте как изглежда руският модул "Звезда" >> >> >>

На МКС сега работят руснаците Алексей Овчинин и Александър Скворцов, американците Ник Хейг, Андрю Морган и Кристина Кук и италианецът Лука Пармитано.

Преди два дни руският кораб "Союз МС-14" с човекоподобния робот Фьодор на борда успешно се скачи днес с Международната космическа станция. Роботът ще изкара в орбита 17 дни в качеството на "изкуствен космонавт". Именно днес започнаха и първите експерименти с робота.

Вижте как изглежда роботът Фьодор >> >> >>

От Роскосмос разкриват, че макар автономен, то по време на престоя на робота в околоземна орбита ще му помага оператор. Той ще го контролира от Земята. На борда на МКС роботът ще извършва ремонтни дейности в открития космос, където може да изкара много по-дълго от един космонавт. Благодарение на своите маневрени крайници, роботът може да извършва редица действия.

Според официални данни Роскосмос планира в перспектива да го използва за изграждането на космически бази на Луната или на други планети. И по този начин той да подготвя бъдещите бази на други луни и планети за пристигането на хората.