Китайска компания е разработила първата в страната система за лицево разпознаване, способна да идентифицира хора зад маските, които масово се носят в последно време като предпазна мярка срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

Китай използва едни от най-сложните системи в света за електронно наблюдение, в това число и за лицево разпознаване. Коронавирусът, появил се в провинция Хубей в края на миналата година, обаче "принуди" почти всички да носят хирургични маски на открито с надеждата да се предпазят от него - практика, която представлява особен .проблем за наблюдението.

Сега от компанията Hanwang Technology Ltd съобщават, че са разработили технология, благодарение на която хората могат да бъдат разпознати дори когато носят маски.

"Ако е свързана с температурен сензор, системата може да измерва телесната температура, същевременно идентифицирайки името на човека, и да обработи резултата, ако отчете над 38 градуса", обяснява вицепрезидентът на компанията Хуан Лей.

За да създаде системата, екип от 20 души от фирмата със седалище в Пекин е използвал базова технология, разработена през последните 10 години, примерна база данни за около 6 милиона лица без маски и много по-малка база данни за лица с маски.

Екипът започва да работи над системата през януари, когато разпространението на коронавируса набира скорост. Само месец по-късно технологията вече е на пазара.

Екипът продава два основни типа продукти, които използват технологията. Единият изпълнява "поточно" разпознаване, чието най-добро приложение, например, е на входовете на офис сгради. Другият продукт представлява по-мощна система за "групово" разпознаване, използваща многобройни камери за наблюдение. Въпросната система "за секунда" може да идентифицира всеки индивид в тълпа до 30 души.

"Когато носите маска, степента на разпознаване може да достигне около 95 процента - гаранция, че повечето хора могат да бъдат идентифицирани. Успеваемостта на системата за хора без маска е 99,5 процента", казва Хуан Лей.