Слънчев вятър е повредил един от панелите на космическия апарат "Луси", предаде Асошиейтед прес.

Специалистите на НАСА се опитват да решат проблема със соларния панел, който се е появил малко след изстрелването на "Луси" на 16 октомври.

Космическият апарат е на мисия, която ще продължи дванадесет години. Планирано е "Луси" да изследва астероиди, които се намират в същата орбита като Юпитер.

След като измерват електрическото захранване тази седмица, специалистите на НАСА установяват, че един от двата гигантски кръгли слънчеви панела на "Луси" е отворен между 75% и 95%. Специален ремък го държи на място.

Няма да има опити за повторно отваряне на крилото, чийто диаметър е седем метра, преди средата на ноември.

Проблемът не се отразява на полета на "Луси", така че няма да се бърза за определяне на следващата стъпка, заявиха от НАСА. Всички други системи на апарата, който вече се намира на шест милиона километра, работят нормално.

Научният ръководител на мисията Хал Левисън от Югозападния изследователски институт в Болдър, Колорадо, заяви, че екипът е доволен, че комбинираната мощност от двата соларни панела "поддържа кораба здрав и функциониращ".

Общата стойност на мисията е 981 милиона долара. По време на дванадесетгодишното си пътуване "Луси" първо ще прелети над астероид в главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, а след това ще посети седем троянски астероида. Според една от теориите те са се образували отвъд пределите на орбитата на Юпитер, преди да бъдат привлечени в нея.

Космическият кораб ще се доближи до избраните обекти на разстояние между 400 до 950 километра.

Изследователите се надяват чрез научното оборудване на борда на "Луси" да проучат геологията на тези астероиди, техния състав, както и точните им плътност, маса и обем.

Космическият кораб е първият, захранван със слънчева енергия, който ще се отдалечи на толкова голямо разстояние от Слънцето и ще види повече астероиди от всеки друг апарат преди него.