Вчера край Москва се разби прототип на най-новия модел руски военно-транспортен самолет - Ил-112. Кадри от катастрофата, качени в интернет, показват как самолетът лети на ниска височина с горящо крило, преди да направи рязък завой и да се забие в земята.

Първият полет на Ил-112 е осъществен на 30 март 2019 година, след което машината е заземена за две години. Как се стига до катастрофата и какво знаем за Ил-112.

По времето на Съветския съюз авиационната промишленост на страната е разпръсната из различните републики. В Украйна е базирано конструкторското бюро "Антонов", което е отговорно за голяма част от военно-транспортните самолети на СССР. По-късно те продължават да се използват и от Русия.

Ан-26 е един от най-масовите модели, като към този момент Москва използва над 100 бройки от него. В последните години обаче Кремъл започва да подарява бройки от самолета на свои съюзници или приятелски страни. Причината за това е конфликта с Украйна.

Заводите на "Антонов", произвеждащи Ан-26 и необходимите резервни части за него се намират в Украйна. Присъединяването на Крим през 2014 година и подкрепяния от Москва сепаратизъм в източната част на страната замразиха отношенията между Украйна и Русия.

Оказа се, че Москва едва ли ще може да поддържа авиофлотилията си от самолети на "Антонов". За да се справи с този съществен за армията си проблем Русия стартира проект за направата на нов турбо-витлов транспортен самолет през 2014 година. Целта е пълната замяна на Ан-26 и скъсване със зависимостта от Украйна.

Така се ражда Ил-112, като Русия обявява, че първият прототип ще полети през 2017 година, а серийното производство ще стартира през 2019 г.

Ил-112 се задвижва от два турбо-витлови двигателя "Климов" ТВ7-117. Общата им мощност е 7 000 к.с. Самолетът може да превозва 5 000 килограма полезен товар или 44 пътници. Обсегът е 2 400 километра, а максималната скорост - 500 км/ч.

Характеристиките на Ил-112 са почти идентични с тези на Ан-26, като съветския аероплан може да носи малко повече товари. Ил-112 обаче има по-малък екипаж, заради новата електроника на борда. Освен това самолетът има по-голям обсег и може да вози с между 4 и 6 пътника повече от Ан-26.

Разработката обаче се забавя. Първият тестови полет е осъществен чак през 2019 година. След него става ясно, че самолетът е твърде тежък. След заземяването му теглото на прототипа е намалено с 2 800 килограма. Ил-112 полита отново в края на март тази година. Следват множество тестове на ниска височина.

Петнайсетият полет обаче е фатален. Двигателят се запалва във въздуха, а самолетът се разбива на земята. Загиналият екипаж включва в състава си едни от най-добрите пилоти на Русия. Сред тях е Николай Куимов, награден преди това с едно от най-висшите звания на страната - "Герой на Руската федерация".

Разбилият се самолет е единственият летящ прототип на Ил-112.

Агрегатът "Климов" ТВ7-117 е сравнително нов и разработен през 90-те години на миналия век. Макар да дебютира през 1997 година, той не намира масова употреба. С него е снабден дебютиралия през 2003 година руски хеликоптер Ми-38, от който обаче са построени едва 10 бройки. "Климов" ТВ7-117 е монтиран и на Ил-114, от който са построени 20 бройки, две от които се разбиват. Прави впечатление, че макар Узбекистан да купува 6 броя от Ил-114, по късно те са пенсионирани, въпреки че самолета е напълно нов.

Разбиването на единствения летящ прототип на Ил-112 със сигурност ще забави плановете на Москва да скъса със зависимостта си от авиационната индустрия на Украйна.