В Google Play се появи приложение за Android, което позволява да следите в реално време колко е чист въздухът, който дишате.

Програмата се нарича "Вдишай!" и използва данни от Luftdaten - германски проект, започнал преди две години в Щутгарт. Тогава немски граждани видели несъвършенствата в официалните методи за наблюдение на въздуха и създават съвкупност от инструменти за следене на неговото качество, така че всеки един човек с малко познания да може да участва в проекта.

За България програмата използва данни от над 300 станции в страната, 200 от които се намират на територията на София. Съвсем логично и данните за столицата са най-пълни към момента, но мрежата от станции непрекъснато се разраства, така че очакваме още по-детайлна информация и за други населени места.

Всъщност всеки желаещ може да се включи, като сглоби и инсталира станция по указанията в AirBG.Info.

Самото приложение дава информация за качеството на въздуха в реално време и съответно ви помага да прецените дали е необходимо да вземате допълнителни предпазни мерки.

Авторът обещава в следващи ъпдейти да добави екстри като възможност да следите качеството на въздуха на определени от вас места и да следите колко време прекарвате дневно на силно замърсени локации.

Подобно приложение има и за iOS. То се казва Breathe - Luftqualitätsmonitor и има подобни функции. Можете да го свалите от App Store.