Плячкосването е често срещано явление, съпътстващо всички войни и социални размирици. За разлика от преди обаче, днес то може да нанесе съществени щети.

"Украинците локализират своите устройства на територията на Гомелска област, Беларус, където част от руската армия се оттегли", съобщава съветник от опозицията в Беларус.

Плячкосаните смарт устройства могат да се открият и на територията на бойните действия.

Предполага се, че освен откраднатите смарт устройства, руските войски могат да се проследят и чрез собствените им смартфони, стига компанията производител да одобри подобно искане.

Тази история напомня на новини от 2020 г., когато при социални размирици в САЩ грабители плячкосаха множество смартфони на Apple. От компанията обаче задействаха секретен софтуер, който деактивира и проследява устройството. Хората с откраднат iPhone видяха съобщение на екрана си, че "местните власти са предупредени".

Смарт устройствата не са единствения метод за набелязване на цели. И двете страни в конфликта например използват записите в социалните мрежи за идентифициране на вражески струпвания и оръжия.