Панайот Стоянов-Пако е уеб специалист, UX дизайнер, запален спортист и пътешественик. Отскоро и начинаещ- пианист. Той е активен, градски човек и е точният избор, когато трябва да се направят безпристрастни тестове на джаджи. Именно заради това му дадохме отново възможността да тества новите слушаки на Huawei - FreeBuds 3. Очакванията към технологичния аксесоар са високи, а Пако ще провери дали слушалките ще отговорят на тях.

Неделя е. Получавам за тест 2 чифта от новите безжични слушалки на Huawei - Freebuds 3. Изваждам ги с лекота от овалният им калъф, скрит в лукзоната картонена кутия и първата ми асоциация е че някак съм успял да измъкна 2 ноти от партитурата им.

Huawei FreeBuds 3

Снимка: Панайот Стоянов-Пако

Досущ като декор от Туин Пийкс, слушалките се произвеждат в бяло, червено и черно, с което Huawei предоставят известен избор на своите клиентите. Черните са мой личен фаворит - стилни и не натрапчиви, те са подходящи както за спорт, така и за случаите когато трябва да проведа важен разговор в шумна среда.

Freebuds са футуристични, ергономични и поне на моите уши пасват идеално. Леки са и бързо забравям, че ги нося.

Huawei FreeBuds 3

Снимка: Панайот Стоянов-Пако

Калъфът също е лек и има вълнуващ дизайн. Той представлява минималистична, лъскава, сплескана сфера, на гърба на която е разположен квадрат а върху него централно е гравирано едва забележимото лого на Huawei. Кейсът е и пауър банка, позволяваща до 4 пълни зареждания на слушалките. В долният му край се намира вход за зареждане и диоден индикатор, показващ състоянието на батерията на калъфа, а щом повдигна капака се открива друг диод, информиращ за оставащия заряд на самите слушалки.

Освен чрез стандартния USB Тype-C порт (в комплекта е включен кабел), зареждането на кейса може да бъде и безжично. За това е необходимо само да го поставите върху зарядното устройство или върху телефон позволяващ обратно зареждане.

Huawei FreeBuds 3

Снимка: Панайот Стоянов-Пако

Слушалките са прихванати към калъфа от силен магнит и дори да стои отворен, те не се отлепят от него.

В дясната част на кейса откривам един едва забележим бутон. Той е необходим за свързването на слушалките с друго устройство. Лесно е, става посредством блутут и не изисква допълнителен софтуер. Отварям капака на кутията, задържам за 2 секунди копчето и намирам Freebuds 3 в блутут настройките на телефона ми. Не срещам никакви трудности нито с Андроид, нито с iOS или macOS. За да имам обаче пълния достъп до всички функции на слушалките, се налага да изтегля AI Life от Play Store-а. Уви приложението е налично само за Андроид устройства.

През апликацията мога да следя оставащата батерия в слушалките, да регулирам шумоподтискането и да персонализирам контролите на слушалките. По подразбиране двойното тапване на дясната слушалка пуска/спира музиката, а същия жест на лявата активира/деактивира шумоподтискането. Другите две налични опции са пускане на следваща песен и стартиране на гласовия асистент. Шумоподтискането се настройва от интересен кръгъл селектор наподобяващ джойстик. Нямам представа как той работи, но при завъртането му в едната или другата посока, разликата в изолираният шум е осезаема. Отнема известно време да разбера коя е най-добрата позиция на колелото в конкретната ситуация, но настройката е лесна и забавна.

Време за вечеря, слагам "нотите" в ушите си и се отправям към любимия ми италиански ресторант.

Навън вали. Любувам се на дъжда, на покритата с мъгла Витоша и неповторимия глас на Ленард Коен. Звукът е отличен - мощен и балансиран. Басът също е на добро ниво. Следващите дни ще бъдат натоварени. Зареждам слушалките и телефоните. Ставам в 6. Днес Freebuds са на бойното поле. Приемам първо обаждане докато приготвям моят изкусен специалитет - варени яйца.

В слушалките има сензор, улавящ вибрацията от челюстта на човек, благодарение на който се изолира околният шум. Разбирам, че тази технология е много ефективна докато вървейки по булевард България ми се налага да приема още едно обаждане. Разговорът е ясен и за 2-те страни.

Друга новост е активното шумоподтискане. За съжаление поради липсата на силиковои накрайници изолацията между ушите ми и слушалките не е много добра и намирам шумоподтискането за не толкова впечатляващо. През приложението променям настройките и успявам малко да подобря резултата.

Време е за тренировка. Freebuds 3 безпроблемно минават и този тест, дори при много интензивните движения по време на 6-те рунда табата, слушалките остават на място си. По никакъв начин не пречат на движението ми, докато Джони Кеш и Тина ме надъхват да дам всичко от себе си.

Започвам следващия ден с лек крос в Южен Парк. Приемам нови обаждания.

Аеродинамичният дизайн на микрофона намалява шумът от вятъра и отново разговорите са чисти. Не се налага да променям темпото си.

Прибирам се в нас и се захващам за работа. За мен дизайна е процес на медитация. Време в което се откъсвам напълно от заобикалящия ме свят. Колкото по-дълго остана фокусиран и пропускам външните дразнители, толкова по продуктивен ще бъде денят ми. Музиката има важна роля за този процес. Freebuds 3 са много удобни. Не усещам никакво дразнение след продължително носене.

Huawei FreeBuds 3

Снимка: Huawei

Завършвам деня с чаша червено вино, хубава книга и Валс номер 2 на Шустакович.

През следващите дни работя от различни споделени пространства, при което разбирам, че батерията издържаща до около 3-4 часа с включено шумоподтискане ми е напълно достатъчна. Когато не са на ушите ми, слушалките са в кейса и се зареждат.

Неусетно, покрай перманентния хаос в който живея са изминали 10 дни от както използвам Freebuds 3. Периодът беше достатъчен за да се уверя, че са много удобни за продължителна употреба, имат дълъг живот на батерията и звучат невероятно за размера си. Разговорите с тях в шумна среда са удоволствие. Ако търсите компактни, леки и удобни Андроид слушалки, Freebuds 3 са чудесен избор.