Служител на производителя на електромобили Tesla отказал 1 милион долара от руски хакер, който искал да шантажира компанията, съобщи телевизия BFMTV. Служителят накарал руснака да повярва, че се включва в играта, след което го издал на ФБР.

Ръководителят на Tesla Илон Мъск потвърди в Туитър, че заводът на компанията в Невада е бил обект на тежка кибератака

Хакерът на име Егор Игоревич Крючков е задържан от ФБР. Той опитвал да вкара зловредни софтуери в компанията сп помощта на служител, който говорел руски. Крючков се свързал с него през юли чрез WhatsApp. Служителят на Tesla и руснакът се срещнали няколко пъти в началото на август. На една от тези срещи руснакът предложил на служителя да вкара малуер в компютърната система на Tesla, за да изтегли данни и да шантажира предприятието.

Първоначално 27-годишният Крючков предложил 500 000 долара, а впоследствие - 1 милион долара в бой или в биткойни за участието на служителя в схемата и дори му платил първа вноска от 11 000 долара.

Служителят обаче сигнализирал на Tesla за заплахата, а компанията уведомила ФБР. Според разследването хакерът преди това бил успял да направи подобен удар в дружеството за бизнес пътувания Си Дабълю Ти (CWT) и поискал откуп от 4,5 милиона дорала.

Руснакът бил задържан на 22 август в Лос Анджелис.