Сделка на компанията Hanwha Systems с южнокорейската агенция за обществени поръчки за отбраната (DARA) предвижда доставка на индивидуална система за визуализация на бойното поле, базирана на смартфон, предава technews.bg.

Компанията ще разработи за южнокорейската армия оръжейна система за поддръжка, благодарение на която всеки войник ще може да свърже мерника на оръжието си със смартфон и тактически средства за комуникация и бързо да обменя съобщения за ситуацията, съобщи Janes.

Системата е важна и с това, че може да предава цялата информация на други войници и командири в реално време, като визуализира бойното поле. Очаква се тя да намери приложение също в аванпостове и специални служби, които провеждат операции по издирване и борба с тероризма.

"Индивидуалната система за визуализация на бойното поле е първата оръжейна система, която използва търговски смартфони", отбелязва Чой Чен Йеп, ръководител на екипа за научни системи на DAPA.

Според агенцията, подобна система ще подобри бойната способност на ниво екип и оцеляването на войниците. Директното излагане на войник на вражески огън ще намалее, тъй като информацията за бойната обстановка се споделя в реално време и това може да се използва за бързо обстрелване на цели, докато са под прикритие.

Договорът на Hanwha Systems с DARA е на стойност 12,5 милиона щатски долара. Компанията трябва да разработи системата до 2024 г.