Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Huawei Technologies Bulgaria ЕООД подписаха меморандум за сътрудничество.

Съгласно документа, двете страни декларират намерението си да обменят опит и да си партнират в развитието на изкуствения интелект (AI) и други нови технологии от висок клас. Те се съгласяват да прилагат програмата на Huawei ICT Academy и да разработят съвместна научна лаборатория в Софийския университет.

Страните ще осъществяват съвместни проекти, финансирани от Европейския съюз и друга научно-изследователска и развойна дейност в областта на изкуствения интелект, както и търговски проекти. Те ще изградят в сътрудничество ИКТ инфраструктурата за Софийския университет както и специализирани лаборатории за изкуствения интелект.

Сътрудничеството ще включва не само научно-изследователска и развойна дейност и инфраструктурни проекти, но и образование, обучение и семинари за студентите, академичното общество и индустрията в България.

Ректорът проф. дфн Анастас Герджиков изтъкна, че със своите Център за върхови постижения в информационните и компютърните технологии "UNITe" и Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) Софийският университет "Св. Климент Охридски" е водещ научен център в областта на информационните технологии и изкуствения интелект. Той изрази задоволство от подписания меморандум и очакване сътрудничеството да бъде полезно за изследователите и студентите в Софийския университет.

Huawei от своя страна е една от водещите компании за телекомуникации в света, която е лидер по разработката и внедряването на изкуствен интелект в различни практични и приложими решения. Партньорството между Софийският университет и Huawei ще даде шанс на много талантливи наши ИТ специалисти, ще помогне на родния ИТ сектор и на развитието на науката в България.