Сондата "Нови хоризонти" на НАСА прелетя край Ултима Туле - най-отдалеченото изследвано досега небесно тяло, на 6,4 милиарда км от Земята, предадоха Франс прес и ТАСС.

Предвидено е сондата да вземе 900 снимки от Ултима Туле за няколко секунди, докато прелита на около 3500 км от него със скорост 51 500 км/час. Учените се надяват, че изследването на това небесно тяло ще даде по-голяма яснота как се е образувала Слънчевата система, допълват агенциите, цитирани от БТА.

Ако всичко върви по план, първите кадри на Ултима Туле би трябвало да стигнат до Земята тази вечер.

Ултима Туле е в пояса на Койпер - реликва от формирането на планетите в Слънчевата система. Учените не знаят дали това небесно тяло, открито през 2014 г. от космическия телескоп "Хъбъл", е с кръгла или издължена форма. Не са известни и размерите му, макар да се смята, че те са около 100 пъти по-малки от тези на планетата-джудже Плутон.

Учените решиха "Нови хоризонти" да изследва Ултима Туле, след като през 2015 г. изстреляната 9 години по-рано сонда осъществи основната си мисия - да изпрати изключително подробни снимки на Плутон.

"Този път ще се опитаме да направим снимки на Ултима Туле с резолюция, която е 3 пъти по-голяма в сравнение с тази на снимките на Плутон. Ако опитите са успешни, снимките ще са впечатляващи",   заяви научният ръководител на мисията Алън Стърн.

По-късно сондата изпрати обратно сигнали към Земята, потвърждавайки, че е оцеляла при прелитането край Ултима Туле, предаде ДПА.

Аплодисменти и радостни възгласи озвучиха контролния център на мисията, когато сигналите от "Нови хоризонти" бяха потвърдени. Те стигнаха до Земята за шест часа.

Снимки и други данни се очаква да пристигнат в следващите часове.