Сондата "ИнСайт" е разгънала своите слънчеви панели и е премахнала запрашените предпазни филтри на своите камери. НАСА от своя страна публикува първото качествено изображение от равнината, където кацна апаратът.

Вижте снимките на "ИнСайт" >> >> >>

"ИнСайт" разполага с два слънчеви панела, всеки с кръгла форма и диаметър от 2,2 метра. Астрофизиците споделят, че светлината на Марс е много по-слаба, отколкото на Земята, но сондата е конструирана да бъде изключително икономична и ефективна.

Слънчевите панели на "ИнСайт" при монтирането им на Земята

Снимка: NASA

Основната мисия на сондата е да проучи сеизмологията на Марс, съставът на нейното ядро и да отговори на въпроса - има ли подпочвени води на Червената планета. За целта "ИнСайт" ще изкопае дупка с дълбочина от 5 метра и ще вземе проби от нея.

Научните инструменти обаче ще заработят след около 10 седмици, а големите новини от Марс се очакват през 2019 година.

Местоположението на изпратените до този момент сонди на Марс

Снимка: NASA

Междувременно от НАСА обявиха, че пилотиран полет до Марс най-вероятно ще бъде осъществен през 30-те години на този век. Първо обаче трябва да бъде създадена инфраструктурата за подобна експедиция, заяви директорът на агенцията Джим Брайдънстайн, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на американското космическо ведомство направи тази прогноза по време на пресконференция, свързана с успешното кацане на космическия апарат "ИнСайт" на Марс.

Сондата "ИнСайт"

Снимка: NASA

"Вероятно пилотиран полет до Марс ще бъде възможен през 30-те години, а и това е доста амбициозен график", заяви Брайдънстайн.

"Преди това трябва да се придвижим до Луната и това е нашата първостепенна задача, одобрена от президента на САЩ. Там трябва да изградим устойчива структура за достъп в космоса с участието на хора и използването на автоматични устройства за кацане на Луната. Едва след това ще трябва да създадем международна коалиция, за да осигурим устойчив достъп до Луната. На този етап ще осъществим оценката на техническите решения и на рисковете, свързани с полетите до Марс и въздействието им върху физиологията на човека", допълни ръководителят на НАСА.