Японският гигант Sony формира ново подразделение, посветено на изкуствения интелект, което може да промени начина, по който готвим и се храним - чрез роботи-готвачи и по-вкусни рецепти, предава technews.bg.

Новото изследователско звено Sony AI ще работи в Япония, Европа и Съединените щати, като освен в гастрономията, ще се фокусира върху традиционни за Sony области като игрите и сензорите за изображения, съобщи AFP.

"AI и роботиката няма да заменят готвачите. Ние се стремим да предложим нови инструменти за разширяване на творчеството им с изкуствен интелект и роботика", казва говорителят на Sony - Шиниши Тоби.

По неговите думи, чрез сензорните технологии могат да бъдат създадени нови ястия, които да угодят на човешкото чувство за вкус. За целта Sony AI ще използва аналитичния капацитет на изкуствения интелект.

Базираният в Токио технологичен гигант не е единствената компания, която се впуска в подобно предизвикателство.

По-рано тази година IBM обяви партньорство с производителя на подправки McCormick, за да използва изкуствен интелект при разработване на аромати и хранителни продукти.

В бъдеще Sony предвижда създаване на роботизирана кухня, която да помогне на възрастните хора да си приготвят храна у дома, но без използване на открит пламък. Възможен е също сценарий за ресторант, в който роботите готвят пред гостите.