Подразделението на Sony за игри Sony Interactive Entertainment обяви в сряда, че ще прекрати доставките на хардуер и пускането на софтуер в Русия в светлината на ескалиращите военни действия в Украйна.

Компанията също така отбеляза, че ще преустанови достъпа до PlayStation Store, онлайн магазина за игри на Sony и ще отмени пускането на пазара в Русия на Gran Turismo 7 - хитовото състезателно заглавие, което до момента е спечелило над 4 млрд. долара от цялата серия.

Sony последва редица други технологични и гейминг компании, които преустановиха дейността си в Русия, включително конкурента Microsoft, който обяви, че ще спре продажбите на конзолите си в страната на 4 март.

В първите дни на руската инвазия вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров призова гейминг индустрията да прекрати бизнеса си в Русия, като назова конкретно Microsoft и Sony. Федоров също така призова света на електронните спортове да отстрани всички руски състезатели и да отмени всички събития, които се провеждат в страната. "През 2022 г. съвременните технологии са може би най-добрият отговор на танковете, многоцелевите ракетни установки и ракетите", написа той.