Социалната мрежа X (бивш Twitter) актуализира своята политика за поверителност, като добави клаузи относно събирането на биометрични данни на потребителите за целите на идентификацията, както и информация за заетостта и образованието им с цел препоръчване и споделяне на потенциални свободни работни места с потенциални работодатели и показване на "по-подходяща реклама".

"С ваше съгласие ще можем да събираме и използваме вашата биометрична информация за целите на сигурността, защитата на данните и идентификацията" - се казва в новата политика за поверителност на компанията. В нея не се уточнява за какъв вид биометрична информация става дума и как се предполага, че ще бъде използвана.

Социалната мрежа също така информира потребителите за намерението си да събира информация за тяхната трудова история и образование. "Можем да събираме и използваме вашата лична информация (напр. вашата трудова история, история на образованието, предпочитания за работа, умения и способности, активност и ангажираност при търсене на работа и т.н.), за да ви препоръчваме потенциални свободни работни места и да ги споделяме с потенциални работодатели ... и да ви показваме по-подходящи реклами" - се казва в актуализираната политика за поверителност.

Припомняме, че миналата седмица социалната мрежа стартира бета тестове на X Hiring - платформа, предназначена за проверени компании, които да публикуват работни места. Предишната версия на политиката за поверителност на социалната мрежа, която е в сила до 29 септември, не включва клаузи относно събирането на биометрични данни или историята на работата и заетостта на потребителите. Миналия месец беше подаден колективен иск срещу социалната мрежа X, в който тя е обвинена в незаконно събиране, съхраняване и използване на биометрични данни от жители на Илинойс без тяхното съгласие, пише Bloomberg.

Според иска X "не е информирала по подходящ начин лицата, които взаимодействат (съзнателно или не) с Twitter, че събира и/или съхранява техните биометрични идентификатори на всяка снимка, съдържаща лице, качена в Twitter".