Илон Мъск разкри, че през този месец се очаква първият полет на прототипа на новата ракета Starship. Именно с нея милиардерът планира да извърши колонизацията на Червената планета, а мощността ѝ ще е безпрецедентна и надминаваща всичко, създавано до сега.

Преди полетът на Starship, SpaceX ще се концентрира в изпробването на прототипа на ракетата - Starhopper. Първо той ще трябва да извърши нисък полет и приземяване с един от новите двигатели Raptor, а после с 3 на брой от тях. Тестовата ракета ще трябва да докаже надеждността на своите резервоари и двигател, което на практика вече е осъществено. След това ще бъде тествана възможността ѝ за излитане и приземяване.

Вижте как изглежда прототипът Starhopper и ракетата Starship >> >> >>

Ракетният агрегат Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се използва многократно, а за сега тестовете на SpaceX вървят по план и са успешни.

Слуховете твърдяха, че първият полет на Starhopper ще бъде в края на май, но непредвидени обстоятелства изглежда са отложили плановете на Мъск за този месец.

В момента SpaceX конструира първия Starship във своята фабрика в Тексас. Илон Мъск споделя, че само седмици след първия успешен полет на Starhopper ще бъде представена и реалната версия на Starship.