Първият демонстрационен безпилотен полет на космическия кораб на компанията SpaceX, Crew Dragon към Международната космическа станция ще бъде осъществен на 7 януари 2019 година, съобщи НАСА, цитирана от ТАСС.

Корабът ще бъде изведен в орбита с помощта на ракетата-носител Falcon 9, а стартът е предвиден от Космическия център "Джон Кенеди", разположен на остров Мерит, северозападно от Кейп Канаверал.

Вижте как изглежда Crew Dragon >> >> >>

Ще бъдат тествани системите за наземно обезпечаване на Crew Dragon, неговото скачване и кацането на Земята. Получените данни ще послужат за сертифициране на системите на SpaceX, за да могат да бъдат осъществени и пилотирани полети до МКС.

Пилотираният вариант на космическия кораб Crew Dragon, известен още като "Dragon v2", беше представен от компанията през месец май 2014 година. През месец септември същата година между НАСА и SpaceX беше сключен договор за 2,6 милиарда долара за завършване на проекта и неговата сертификация за полети до МКС.

През ноември и декември 2015 година бяха подписани договори за полети до МКС на два такива кораба с екипажи. През февруари 2017 година SpaceX обяви плановете си за използването на Crew Dragon за туристически полети около Луната.