Ракета-носител Falcon-9 на американската компания SpaceX изстреля единадесетата поред групировка от микроспътници Starlink, предаде ТАСС.

Стартът с 58-те спътника на борда беше предаван на живо от сайта на компанията. По-любопитното на мисията обаче бе, че компанията на Мъск използва за 6-ти път първата степен на ракетата. Така компанията доказа, че технологията за приземяване на ракетите позволява повторната им употреба. Falcon-9 се оказва много по съвършен технологично от американската совалка на НАСА, която макар да можеше също да се ползва повторен път, бе много скъпа и не можеше да извършва полетите си толкова често.

Компанията вече успешно приземява и върха на ракетата, като целта на Мъск е един старт на Falcon-9 да струва около 60 милиона долара или почти два пъти по-евтино от нейните конкуренти по възможности.

Що се отнася до Starlink, то мрежата трябва да осигури достъп до интернет на потребители от всяка точка на планетата, включително в труднодостъпни и слабонаселени региони при скорост 1 гигабит в секунда по стандартите на 5G. Компанията възнамерява за целта да разположи в орбита 11 хиляди спътника, като въвеждането им в експлоатация възлиза на 10 милиарда долара.

На първо време SpaceX планира да осигури високоскоростен достъп до интернет за южните щати на САЩ до края на годината.