Американската компания SpaceX планира да изведе в орбита поредната група малки спътници от системата Starlink на 13 юни, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на SpaceX в Twitter, в което се казва: "Планираме изстрелването в събота 13 юни на 58 спътника от системата Starlink и на три апарата на компанията "Планет лабс".

Предвиденият час на старта с ракетата-носител Falcon 9 е 12:21 часа българско време. Нейната първа степен вече беше използвана двукратно за доставяне на товари за Международната космическа станция.

Микроспътниците "Планет лабс" са оборудвани с портативни телескопи и камери с висока резолюция. Тяхното предназначение е да изследват повърхността на Земята от орбита.

Мрежата Starlink е предназначена да осигури достъп до високоскоростен интернет за потребители от цялата планета. За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5G.

По оценки на компанията SpaceX в орбита ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, като пускането им в експлоатация ще струва около 10 млрд. долара. Първите 60 спътника бяха изведени в орбита през май 2019 година.