Американската аерокосмическа компания SpaceX продължава бързо да увеличава броя на своите орбитални спътници Starlink, които се използват за осигуряване на широколентов достъп до интернет. Този път в космоса беше изведена партида от 22 телекомуникационни спътника. Ракетата носител Falcon 9 излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида на 23 юли в 20:50 ч. местно време.

SpaceX излъчваше изстрелването на живо, за да може всеки да го наблюдава. По-малко от девет минути след изстрелването първата степен на ракетата извърши меко кацане на специална плаваща платформа в Тихия океан. За тази първа степен това беше шестият полет.

В същото време втората степен на ракетата-носител продължи да се движи и след около час изведе в ниска околоземна орбита 22 спътника Starlink. Поредното изстрелване на ракетата Falcon 9 едва ли може да се класифицира като голямо събитие, тъй като SpaceX има завиден рекорд от изстрелвания, насочени към разширяване на орбиталната констелация Starlink.

Само през този месец компанията е изпратила в космоса четири партиди телекомуникационни апарати. С това съзвездието Starlink достигна около 4800 апарата. SpaceX вече има разрешение за изстрелване на 12 000 спътника в космоса, но крайната цел на компанията е да създаде орбитално съзвездие от 30 000 космически апарата.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО