Компанията SpaceX, собственост на американския предприемач Илон Мъск, е подала жалба в министерство на търговията на САЩ срещу френската Arianespace, обвинявайки я в нелоялна конкуренция. За това съобщи в. "Ле-з-еко", цитиран от БТА.

Според SpaceX стойността на изстрелванията в космоса на Arianespace се формира по изкуствено занижени цени благодарение на субсидии от френското правителство и ЕС. Американската компания напомни, че за периода 1998-2012 година Европейската космическа агенция (ЕКА) е заделила за Arianespace 13,2 милиарда евро. Въпреки това френската компания е спестила от инфраструктурното развитие на космодрума Куру във Френска Гвиана, който също получава редовни държавни субсидии.

"Необходимо е споразумение, което би гарантирало, че Арианаспейс няма да получава преференции, а страните от ЕС по този начин няма да ограничават правата на неевропейските доставчици", се посочва в обращението.

"Ле-з-еко" отбелязва, че SpaceX в голяма степен дължи сегашното си положение на американските държавни договори за изстрелвания в космоса, на които се падат до 75 процента от общите поръчки на компаниите. Делът от договорите на Arianespace с ЕК, ЕКА и космическите агенции на различни страни е едва около 30 процента. Бюджетът на космическата програма на НАСА е над 21 милиарда долара и по същество най-голямият в отрасъла, а ЕКА планира да похарчи през 2019 година само 5,7 милиарда евро (около 6,5 милиарда долара).

Президентът на Френския национален център за космически изследвания Жан-Ив Льо Гал заяви, че SpaceX се ползва от протекционистки режим в САЩ.

"Така нареченият закон "Купувай американското" забранява на всеки американски оператор да използва чуждестранни ракети, ако повече от 51 процента от компонентите на спътника му не са американски", уточнява Льо Гал.