На 27 февруари 2017 година Илон Мъск обяви, че ще почете 50 годишнината на първият пилотиран полет около Луната - този на Аполо 8, като осъществи първият туристически полет около Луната.

За целта двама души щяха да се качат на борда на космическата капсула Dragon 2 и да се отправят на няколко дневно пътешествие, след което да се завърнат на Земята.

Обещанията на Мъск обаче често се разминават с реалността. В началото на тази година шефът на SpaceX разкри, че не смята да сертифицира ракетата Falcon Heavy за полети с хора на борда.

Към този момент Falcon-9 също не е сертифицирана за полети с хора, но не е ясно далии мощността й ще е достатъчна за осъществяване на мисията. Друг проблем е, че работата по космическата капсула Dragon 2 също не е завършила.

Вече е ясно, че полет около Луната през 2018 година няма да има.

SpaceX намали с 40 процента планираните 28 изстрелвания за тази година, като спадът отразява намаляването на поръчките за строителство и извеждане на търговски спътници в космоса.

По-важното е, че НАСА отложи до пролетта на 2019 г. началото на редовните пилотирани космически полети с кораби на SpaceX и Boeing заради опасения за риск от аварии

Новите планове на Мъск са, да използва новата си ракета BFR за провеждане на туристическия полет около Луната, като милиардерът пояснява, че това ще стане през 2019 година.

Ако SpaceX наистина използва BFR, то това няма как да се случи - първият полет на ракетата ще бъде през 2019 г. или 2020 г., а за да се сертифицира за полети с хора, тя трябва да има 9 поредни безаварийни изстрелвания.

Така, ако Мъск иска да спази своя нов график, то той ще трябва да ползва Falcon-9.

Критиците на туристическите планове на SpaceX твърдят, че е спорно дали капсула, създадена за превозването на хора към МКС, може да се използва за полет до Луната. Съмненията им са свързани с методите за защита от радиация, нуждата от повече ресурси, като кислород, храна и вода в капсулата, както и необходимостта от създаването на тоалетна.

Феновете на милиардера-иноватор обаче заявяват, че дори и характерното му забавяне в сроковете, той досега е постигнал много и е успял да революционизира не една, а цели две индустрии. Според тях, през 2019 г. или дори през 2020 г. SpaceX ще влезе в историята, като компанията извършила първия туристически полет около Луната.