Частната аерокосмическа компания SpaceX получи във вторник окончателно разрешение за изграждане на изследователски и производствен комплекс на площадка в пристанищната зона на Лос Анджелис, съобщи Ройтерс.

Общинският съвет в Лос Анджелис гласува единодушно за изграждане на съоръжението. Това е ключов обект в проекта на SpaceX за създаване на междупланетен космически кораб Starship, предава technews.bg.

Дейностите ще бъдат ограничени до изследвания, проектиране и производство на компоненти за космически кораби. Създаденият космически кораб ще бъде транспортиран от пристанищния комплекс до мястото на изстрелване (космодрума) на баржа или кораб.

Решението на властите ще позволи на SpaceX да наеме 12,5 дка (5 ха) земя на остров Терминал за изграждане на изследователски и производствен комплекс. Първоначалният наем е 1,7 милиона долара годишно, с възможност за разширяване на наетата площ до 19 декара (7,7 ха).

SpaceX, ръководена от Илон Мъск, планира да започне колонизацията на Марс през 2024 г. Очаква се два пилотируеми кораба да закарат първите заселници на Червената планета, които да подготвят базата за бъдещите колонизатори.