В началото на годината SpaceX успешно извърши статичен тест на двигателите на новия си космически кораб - Raptor. Последва проба и с прототипа на космическия кораб Starship - Starhopper. Тя също бе успешня, като апаратът се повдигна на няколко метра над земята, след което кацна обратно.

Вижте как изглеждат Starship и Starhopper >> >> >>

Сега предстои трети, по-мащабен тест, при който Starhopper ще полети на няколкостотин метра над земната повърхност, след което трябва да кацне обратно на нея. Според слуховете изпитанията ще се извършат на 28 май, тъй като тогава има забрана за ползване на пътищата и въздушното пространство около развойния център на SpaceX в Бока Чика, Тексас.

Прототипът Starhopper представлява умален вариант на космическия кораб Starship, който ще може да транспортира до 100 човека на Марс, Луната или дори на Земята. Шефът и създателят на SpaceX Илон Мъск си е поставил за цел не само да успее да прати първите хора на Марс, но и да революционизира транспортът на Земята.

Чрез Starship 100 човека могат да достигнат до всяка една точка на планетата за 20 минути.

В момента SpaceX конструира първия Starship във своята фабрика в Тексас, но преди това ще бъдат извършени серия от тестове с прототипа Starhopper. той ще трябва да докаже надеждността на своите резервоари и ракетен двигател, което на практика вече е осъществено. След това ще бъде тествана възможността му за излитане и приземяване.

По план първият Starship трябва да излети през 2020 година, което означава, че в следващите месец ще има доста работа по изпробването на различните системи на прототипа.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship - 7 броя. Прототипът Starhopper вече бе тестван с 1 брой от новия ракетен двигател, като ще има тестове и с 3 агрегата.

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е около 2 пъти по-мощен от ракетния агрегат Merlin 1D, използван във Falcon-9. Метановият Raptor ще може да се използва многократно, а за сега тестовете на SpaceX вървят по план и са успешни. Вижте предходните изпитания на компанията на Илон Мъск: