Американската компания SpaceX осъществи управляемо кацане на първата степен на ракетата-носител Falcon 9 на морската си платформа след изстрелването, но операцията по прехващането на носовия обтекател завърши неуспешно, предаде ТАСС.

Компанията на Илон Мъск пусна в Туитър запис, на който се вижда кацането на първата степен на ракетата-носител Falcon 9 на специалната дистанционно управляема платформа в Атлантическия океан край бреговете на Флорида. Тази степен вече беше използвана двукратно при предишни стартове.

Компанията възнамеряваше да прехване и двата елемента на главния обтекател на ракетата. Те трябваше да се приземят с парашути на гигантски мрежи, опънати на специално оборудвани морски съдове. Но елементите паднаха във водата. Сътрудниците на SpaceX възнамеряват да се доберат до тях, за да ги използват при бъдещи изстрелвания.

Ракетата-носител Falcon 9 беше използвана за изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на спътника за свръзка JCSAT-1S/Kacific1. Апаратът, произведен от американската компания Boeing, ще бъде използван от от оператори за свръзка от Япония и Сингапур.