Ракетата-носител Falcon Heavy на компанията SpaceX изведе в орбита 24 спътника, изследователска лаборатория и атомен часовник, предаде ТАСС.

Вижте как изглежда Falcon Heavy >> >> >>

Стартът се състоя в 9: 30 часа българско време. След няколко минути бе регистрирано отделянето на двата странични ускорителя, а след това и на първата степен. Ускорителите вече бяха използвани преди това за извеждането в орбита на саудитския телекомуникационен спътник "Арабсат -6А" на 11 април.

Товарът с маса 3,7 тона е бил подготвен от изследователските лаборатории на Министерството на отбраната на САЩ, от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания и от НАСА.

Мисията получи названието STP-2. Тя предвижда разполагането на двадесет и четирите апарата на три различни орбити.

На борда се намират лабораторията DSX, предназначена за изучаването на условията за разпространение на радиосигнали в атмосферата, устройство за оценка при използването на "слънчево платно" за придвижване в космоса, група спътници "Космик-2" за изучаването на климата и йоносферата на Земята, а също така и създаденият от НАСА атомен часовник с грешка от 1 секунда за 9 милиона години.

На борда на носителя се намира и прахът на 152 души в метални капсули, който ще бъде разпръснат в открития космос.