Производителя на електрошокови пистолети Axon International представи дронове Taser, но надзорният орган на компанията по етика прекрати проекта.

Вижте снимки на дрона >> >> >>

Дронът Taser е снабден с електрошоков пистолет. Според Axon International устройството може да се ползва в училища за обезвреждане на потенциални убийци.

Консултативният съвет по етика на Axon AI разкри, че идеята за дроновете Taser е била представена за първи път "преди повече от година" и че органът първоначално е гласувал да позволи разработката на проекта. Дронът обаче е трябвало да се използва само от полицията.

Главният мениджър на компанията, Рик Смит, решил да се възползва от скорошната стрелба в американско училище, за да разкрие проекта за дрон с електрошок.

"Сега е моментът да превърнем тази технология в реалност", пише Смит в оригиналното изявление на Axon, "и да започнем солидна обществена дискусия за това как етично да се въведат несмъртоносни дронове в училищата".

От борда обаче били недоволни от изявлението, което било направено без никакво допитване с тях.

Замразеният проект трябвало да включва лек и маневрен квадрокоптер с добра камера и електрошоков пистолет с обсег от 12 метра. Според Axon това би била доста добра комбинация за бързо реагиране и несмъртоносно решаване на опасни ситуации.