Сръбската армия проведе мащабно учение, в което тества почти всички свои бойни машини. Сред арсенала влизаха стари съветски, нови руски и китайски системи, югославски хеликоптер и дори боен робот.

Сухопътният дрон Miloš направи впечатление, заради компактните си размери и точна стрелба с 7.62 мм картечница.

Вижте най-добрите снимки от учението >> >> >>

Сръбската армия тества и собствените гаубици, като 155-милиметровата Nora-B52. В учението взеха участие и модернизирани версии на югославските ракетни артилерии M-17 Oganj, LRSVM Morava и M-18 Oganj.

Сърбия показа и бойните способности на собствената бронирана машина BOV KIV. В арсенала на бронираните машини влизат още разузнавателния бронетранспортьор БРДМ-2МС и Т-72Б1МС, които Сърбия получи от Русия преди около година.

От страна на ПВО установките бяха изпробвани сръбската ПАСАРС-16 и руската система Pantsir-S1.

Президентът на Сърбия, Александър Вучич, обяви, че за пръв път от 20 години Сърбия е провела учение, при което МиГ-29 са атакували наземни цели.

Хеликоптерът Soko SA341 Gazelle  пък е оттренирал атаки с ракети на наземни цели. Вертолетът е произвеждан по френски лиценз в бившата Югославия и макар фабриката, която го е произвеждала да не съществува, то Белград прави всичко възможно, за да поддържа хеликоптера боеспособен.

В общи линии учението на Сърбия е тествало почти всички оръжия в арсенала на Белград. Били са изпробвани нови тактики и методи за нанасянето на удари по наземни цели.

В последните години нашата западна съседка активно модернизира армията си. Следвайки линията си за независима външна политика и необвързаност, Белград купува значителни количества руско и китайско оръжие, като дори получи подаръци от Москва под формата на шест изтребителя Миг-29.

Експертите коментират, че Сърбия не е показала бойни дронове, които ще стават все по-важни в съвременните конфликти. Белград обаче е изразил намерение да закупи от Турция или други държави безпилотни апарати, способни да нанасят удари по наземни цели.