Изследователи са се възползвали от рядката възможност да изследват еднояйчни близнаци, които са били отгледани в различни страни от различни семейства.

Доказано е, че коефициентът на интелигентност е до 80 процента наследствен - като близнаците обикновено получават приблизително еднакви резултати при когнитивните тестове - в този случай обаче има значителна разлика от 16 пункта.

При тестовете разликите били забележими, което показва значението за интелектта на околната среда, в която сме възпитани. Въпреки това учените открили и значителни прилики.

"Приликите бяха очевидни в личността, самочувствието, психичното здраве, удовлетвореността от работата и историята на медицинския живот", пишат изследователите в своя документ.

За разлика от предишни изследвания, общите резултати за интелигентност и невербални разсъждения на близнаците показват някои значителни разлики.

Двойката близнаци са родени в Южна Корея през 1974 г. и са разделени на две години, след като един от тях се изгубва. Усилията на семейството му да го намери не дават резултат, като по-късно той е осиновен от приемни родители от САЩ.

Въпреки многото прилики - включително в областите на психичното здраве и удовлетворението от работата - близнакът, отгледан у дома в Южна Корея, има по-висок IQ резултат.

Семейните домове, в които са отгледани близнаците, изобщо не са подобни, освен че са в напълно различни части на света.

Изследователите разкриват, че след проведените интервюта е станало ясно, че семейството от САЩ е предоставяло много по-малко свобода на детето си и то се е сблъсквало с чести конфликти. По-късно еднояйчните близнаци попадат и в различни среди.

Изследователите обаче подчертават, че е важно да не се правят твърде много заключения от една двойка близнаци.

Изследването е публикувано в Personality and Individual Differences.