Американската компания Made in Space има едва 80 човека в екипа си, но вече е изпращала свои 3D принтери на Международната космическа станция. Дори и това обаче бледнее пред нейните бъдещи планове.

Стартиращата фирма възнамерява да създаде първите по рода си изкуствени спътници, които ще могат да се възпроизвеждат в космоса. Впечатляващи амбиции, като имаме предвид че само допреди пет години производството в космическото пространство звучеше като научна фантастика.

Производството в космоса има огромни предимства и според мнозина ще улесни значително усвояването на извънземното пространство от частни компании като Space X и Blue Origin.

Несъмнено изпращането на базови материали и последващото принтиране на предмети когато наистина има нужда от тях, е много по-ефективен подход в сравнение с натоварването на ракетите с всевъзможни уреди и артикули, които може и никога да не потрябват на астронавтите. Предвид колко е скъпо и ресурсоемко извеждането на товари в космоса, 3D принтерите звучат като логично решение.

А изпращането на апарати, които биха могли да създават свои копия в околоземна орбита или по-далеч в Слънчевата система, според мнозина е следващата голяма стъпка, която ще разшири значително възможностите ни да достигнем до места, където никога не сме били.