Откакто първият космически турист Денис Тито плати 20 млн. щ. долара през 2001 г. за да полети в извънземното пространство, десетки частни компании навлязоха в този сектор, обещавайки че ще намалят значително цената на тази услуга. Това обаче все още се случва доста бавно, а най-популярният играч в сегмента - Virgin Galactic на Ричард Брансън - до сега не е изпратила нито един турист в космоса, след десет години на тестове и технически проблеми, включително и такива с човешки жертви.

Един нов стартиращ проект, наречен Space Perspective, има намерение да промени това. Компанията обаче ще заложи не на ракети и космически кораби, а на ... аеростати.

Тя вече работи по Spaceship Neptune - пилотирана капсула, прикрепена за балон, която ще може да изпраща до границата на космическото пространство един пилот и осем пътници. Полетът ще продължава около шест часа.

Желаещите да се включат в един подобен полет, ще трябва да заплатят по около 125 000 щ. долара. Това е близо два пъти по-малко отколкото цената на билета за кораба SpaceShip Two на Virgin Galactic. Очаква се първият тестов полет на Space Perspective да бъде осъществен през 2021 година.